צור קשר

או בטלפון (מוקד ארצי)
 02-582-3322 

או השאירו לנו פרטים פה:

גיוס הלוואה מקרנות סיוע​: איך לעשות את זה נכון

קן מעלות - יעוץ כלכלי, מימון וליווי פיננסי מתמחה בליווי כלכלי של חברות ומפעלים ומציעה קשת רחבה של שירותים, לרבות גיוס כספים מקרנות סיוע.

המאמר סוקר טעויות נפוצות, שעלינו להקפיד ולהימנע מהן, בתהליך הגיוס של הלוואות מקרנות סיוע.

 
טעויות נפוצות בתהליך השגת הלוואה מקרנות וכיצד להימנע מהן


אחת הדרכים המקובלות בגיוס אשראי לעסקים קטנים ובינוניים היא פנייה לקרנות מימון שונות. בין היתרונות בפנייה לקרנות אלו ניתן למנות: צורך בביטחונות נמוכים, תנאי ריבית מועדפים, קבלת אשראי שהינו מחוץ לאובליגו הבנקאי. כדי להשיג את המימון בהליך זה יש הנעזרים ביועצים וחברות מקצועיות המתמחות בהגשה לקרנות ויש המנסים לגשת בעצמם. הטעויות הנפוצות שיפורטו בכתבה עלולות ברובן להתרחש בין אם בחרתם לגשת לקרן באמצעות חברה חיצונית ובין אם החלטתם לגשת לקרן בעצמכם.
 
אקדים ואומר, שאף שחלק מהדברים נראים מובנים מאליהם, לצערי אני נחשף כל העת לחברות ועסקים שכתוצאה מטעויות כאלה ואחרות מבזבזים לא מעט זמן וכסף, ולעיתים אף נקלעים למצבים קשים ביותר מבחינה עסקית. המודעות לטעויות האלה צפויה לסייע לך להימנע מהן וכך לסייע לך בקבלת ההלוואה ולהימנע מבזבוז משאבים יקרים לשווא.
  1. המתנה לרגע האחרון - קבלת הלוואה מקרן מימון הינה תהליך מורכב העשוי להימשך מספר שבועות, ולעיתים אף מספר חודשים  (בהתאם לקרן ולנסיבות. פעמים רבות בעלי עסקים פונים לקבלת ההלוואות בקרנות רק כאשר מיצו לחלוטין את מסגרות האשראי בבנקים. כך הם מתחילים את תהליך קבלת ההלוואה במצב מאוד לחוץ מבחינה תזרימית. לא פעם נתקלתי בעסקים בעלי פוטנציאל גדול, אשר נדחו על ידי הקרנות רק בגלל צ'קים שחזרו ברגע האחרון, לעיתים ממש רגע לפני קבלת סכום  משמעותי מהקרן. כאמור, הדבר נובע מכניסה לתהליך רק כאשר כבר אין מרווח נשימה בכלל. לכן, צריך לחזות מראש את הצורך בהלוואה ואת אורך התהליך ולהיכנס לתהליך קבלת ההלוואה כאשר יש מספיק מרווח נשימה.
     
  2. התעלמות מההשלכות של ההלוואה - כאשר ניגשים לקבלת הלוואה יש לתת את הדעת לא רק על גובה הריבית הצפויה אלא גם על: היקף הביטחונות, עלויות ההגשה וההגבלות השונות שמוטלות על החברה כתוצאה מלקיחת ההלוואה. לאחר שבחנתם את כל ההיבטים הצפויים של ההלוואה, חשוב לבדוק האם יש לעסק יכולת החזר ובאיזה מידה לקיחת ההלוואה תקדם את העסק.
     
  3. פנייה לגורמים לא מקצועיים - במידה ובוחרים לבצע את הפנייה לקרנות המימון באמצעות יועץ או חברת יעוץ המתמחה בתחום, כדאי לבצע בירור מקיף על היועץ או החברה: היקף הניסיון שלהם בהגשה לקרן הספציפית אליה אתם ניגשים, באיזה מידה הם מוכרים בקרן ובקרב שאר הגורמים הרלוונטיים, מה שיעור ההצלחה שלהם ועוד. פנייה לגורם לא מקצועי עלולה להוריד לטמיון את הסיכוי לקבלת ההלוואה ובמקרה היותר גרוע אף לחבל בסיכויי העסק לקבל מימון בעתיד.
     
  4. חוסר הסכמה בנוגע ללקיחת ההלוואה - לפני שנכנסים לתהליך קבלת ההלוואה, יש לוודא שכל הגורמים הרלוונטיים מסכימים על כך. לא פעם ראיתי עסקים אשר נכנסו לתהליך ארוך של קבלת הלוואות מקרנות, וממש בישורת האחרונה סוכלה ההלוואה מכיוון שאחד הגורמים הרלוונטיים סירב לחתום על המסמכים הדרושים.
    טעות זו עלולה להיווצר כתוצאה משני גורמים:  1. חוסר ידיעה מי אמור לחתום על המסמכים הנדרשים  2. הנחה שגויה שכל הגורמים הרלוונטיים יסכימו ליטול את ההלוואה.  משום כך כדאי להתייעץ עם מומחה או לברר מראש עם הקרן אלו גורמים אמורים להביע הסכמה לקבלת ההלוואה. לאחר הבירור יש לוודא שהגורמים הרלוונטיים אכן מסכימים ליטול את ההלוואה. מומלץ לבצע בירורים אלה אף במחיר עיכוב התחלת התהליך.

     
  5. אי עמידה בתנאי הסף של הקרן - יש לשים לב לא רק לתנאים המפורסמים באותיות הגדולות אלא לכלל התנאים של הקרן. למשל, קרנות שונות דורשות אחוז מסוים של בעלות ישראלית על החברה או שהכנסות החברה ינבעו מייצוא. כדי לדעת האם העסק אכן עומד בתנאי הקרן מומלץ לפנות אל הקרן ולנסות לברר זאת או להיעזר בגורם מקצועי.
     
  6. אי ביצוע בדיקת סבירות לקבלת ההלוואה - לעיתים ניתן לחזות מראש ברמת וודאות גבוהה שבגלל מצבו של העסק סיכוייו לקבל את ההלוואה קלושים ביותר. בדיקת סבירות קבלת ההלוואה עשויה לחסוך זמן, מאמץ ועוגמת נפש. בהקשר זה יש לשים לב לא רק לאיתנות העסק עצמו, אלא גם לחברות קשורות ולאורות אדומים פרסונאליים. נרחיב: כאשר הקרנות בוחנות את העסק הן מסתכלות עליו כמכלול. לכן, גם אם העסק טוב ורווחי אך יש לו חברה קשורה בעייתית, הקרנות עלולות לסרב להעניק לו את ההלוואה. באופן דומה, גם אורות אדומים פרסונאליים על בעלי החברה ולעיתים אף על מנהליה עלולים לחבל בסיכויים לקבלת ההלוואה.
     
  7. הצגת מידע חלקי - אחת הטעויות הנפוצות שעסקים עושים הינה הצגת מידע חלקי לקרנות המימון. בין הדברים  שעסקים נוטים להסתיר ניתן למנות: הסתרת חשבון בנק של העסק ואי-התייחסות להוצאות לפועל, הגבלות או פשיטת רגל שהיו לעסק או בעליו בעבר.  כמעט תמיד המידע מתגלה בסופו של דבר ואז נפגעים סיכויי קבלת ההלוואה באופן משמעותי. בנוסף, גם אם בסופו של דבר מאושרת ההלוואה המידע החדש שהתגלה במפתיע צפוי להאריך מאוד את תהליך קבלת ההלוואה. יתרה מכך, גילוי מידע שהעסק הסתיר במתכוון עלול להביא לפגיעה במוניטין שלו. לעומת זאת, כאשר חושפים את המידע הבעייתי כבר בראשית התהליך ניתן להסביר אותו ולהכניס אותו לקונטקסט רחב יותר וכך למזער את השפעתו השלילית.
     
  8. חוסר יכולת להציג חומרים נדרשים - כדי לבחון את יכולת ההחזר של העסק דורשות הקרנות חומרים שונים כגון: דוחות מבוקרים, חומרים מבנקים ודוחות מע"מ. לעיתים, מסיבות שונות אין לעסק יכולת להמציא את החומרים הנדרשים. לפני שנכנסים לתהליך בקשת ההלוואה מהקרן מומלץ לבדוק מהם החומרים הנדרשים, אחרת עלולים לבזבז זמן וכסף לשווא. בהקשר זה, יש לשים לב לא רק לחומרים אשר הקרנות דורשות מכלל העסקים, אלא גם לדרישות ספציפיות שעשויות לחול על העסק. למשל, עסק שהיה לו לפני שנים תיק בהוצאה לפועל יידרש בדרך כלל להמציא אישור על סגירת התיק.
     
  9. הגשת תכנית עסקית לא מקצועית - טעות זו נפוצה כאשר מגישים את הבקשה מבלי להיעזר בגורם מקצועי. המקצועיות של התכנית אינה מסתכמת בתוכן בלבד אלא כוללת גם את כלל המרכיבים של התכנית בהם העיצוב והעריכה הלשונית. יש לטעות זו שלוש השלכות שליליות עיקריות:  1. הצגת העסק כלא רציני: התכנית העסקית היא ''חלון הראווה" של העסק. תכנית עסקית לא מקצועית משדרת חוסר רצינות ועלולה לגרום לקרנות ולגורמים הרלוונטיים לשקול פעמיים לפני שיעניקו לעסק שלכם את ההלוואה  2. השמטת אינפורמציה חשובה: יתכן ולעסק שלכם יש פוטנציאל גדול,  אך תכנית עסקית לא מקצועית עלולה לא להעביר את מלוא האינפורמציה הרלוונטית. כך, הקרנות לא יהיו מודעות ליתרונות של העסק שלכם.  3. מסגור,  Framing - למרות שהמידע גלוי בפני הקרנות, להדגשת הצדדים החיוביים יש השפעה פסיכולוגית על התמקדות ביתרונות של העסק ולא בחסרונותיו. תכנית עסקית לא מקצועית עלולה שלא במתכוון להדגיש דווקא את הצדדים השליליים, או לכל הפחות לא להדגיש מספיק את הצדדים החיוביים של העסק.
     
  10. הגשת תכנית עסקית לא מתאימה - גם אם בניתם תכנית עסקית מקצועית ביותר עדיין יתכן ותוכנית זו תהווה מכשול בפני קבלת ההלוואה. שכן, לא מספיק שהתכנית תהיה מקצועית, אלא היא צריכה להיות גם מתאימה לקרן הרלוונטית ולצרכי העסק. כך למשל, לבחירת אופי הבקשה: הון חוזר, השקעה, מחזור הלוואות, רכישת חברה או פעילות חדשה -  יכולה להיות השלכה הן על על תנאי ההלוואה והן על עצם קבלתה. הבקשה צריכה להיות מתאימה לקרן הספציפית וכן לעסק וצרכיו. דוגמה נוספת היא, הצגת אלמנטים בפעילות העסקית המנוגדים לרוח הקרן, למשל, הדגשת הפעילות בחו"ל בקרן שמטרתה לעודד השקעות בארץ.
    יש לציין, שהיעזרות בחברה המתמחה בהגשת בקשות לקרנות סיוע צפויה לפתור במידה רבה את שתי הבעיות האחרונות. בפרט, שחברות בעלות ניסיון רב יודעות מהן הדרישות הספציפיות של הקרנות וכך מתאימות את התכנית העסקית באופן אופטימאלי לדרישות הקרן הרלוונטית.
  נכתב על ידי:  עמיחי גלרנטר

  הכותב הינו כלכלן בחברת קן מעלות
  החברה מתמחה בייעוץ כלכלי, גיוס כספים מקרנות סיוע וליווי פיננסי  לחברות